@angel.ceramics

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Οι άνθρωποι μου λένε ότι έχω πολλή ενέργεια και πάθος. Με όλα τα σκαμπανεβάσματα που φέρνει η ζωή, προσπαθώ πάντα να βλέπω επίσης τη θετική πλευρά των περιστάσεων. Αν έχω ένα όνειρο… είμαι συγκεντρωμένη και το σπρώχνω μέσα από την πόρτα της πραγματικότητας.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμά σας ως άτομο;

Είμαι πολύ χαρούμενη όταν μπορώ να μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου για την κεραμική σε άλλους ανθρώπους.

Έχετε λάβει ποτέ αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή, δηλαδή να μετακινηθείτε σε άλλη χώρα; Εάν ναι, σχεδιάστηκε προσεκτικά ή ξυπνήσατε μια μέρα και είπα ότι θέλω να το κάνω αυτό και το κάνατε (άλμα πίστης); Πώς έγινε αυτό;

Ναι, σχεδίασα τη ζωή μου στην Ελλάδα ως νεαρή γυναίκα (25 ετών) όταν έφυγα από τη Γερμανία για να φτιάξω τη φωλιά μου κάπου ωραία και με έμπνευση για το έργο μου.

Περιγράψτε μια συνηθισμένη μέρα στη ζωή σας.

Σηκώνομαι στις 8πμ, ταίζω 6 γάτες, πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό νερό με νάτριο, μία ώρα γιόγκα / διαλογισμό, πρωινό, καθαρισμό κουζίνας, περίπου στις 12 το μεσημέρι μπαίνω στο στούντιο μου για δουλειά, 3μμ μεσημεριανό, 6μμ στούντιο ξανά έως περίπου τις 8μμ, κοινωνικά μέσα / τηλέφωνο / ταινία, ύπνος περίπου τα μεσάνυχτα!

Έχει επηρεάσει ο Covid-19 τη ζωή και τη δουλειά σας;

Πολύ, καθώς η επιχείρηση πώλησης κεραμικής μου κατέρρευσε επειδή η γκαλερί / κατάστημα με το οποίο συνεργάζομαι δεν άνοιξε καθόλου…. και χωρίς κρατήσεις για τον ξενώνα μου ..

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση όταν φτάσουν σε μια συγκεκριμένη ηλικία: φύλο ηλικίας. Πώς πιστεύετε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν στις γυναίκες άνω των 40 ετών; Έχετε δει αλλαγές στη συμπεριφορά ή / και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες;

Σταμάτησα περίπου στα 40 να δουλεύω για άλλους ανθρώπους … έτσι δεν μπορώ πραγματικά να πω… αλλά από αυτό που ακούω, ναι είναι πολύ κακό για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες να βρουν μια νέα δουλειά και για τις γυναίκες γενικά να αντιμετωπίζονται και να πληρώνονται όπως ένας άνδρας!

Πείτε μας τρία πράγματα που σας κάνουν να χαμογελάτε και τρία πράγματα που σας κάνουν να θυμώνετε.

Χαμογελώ όταν με αγκαλιάζουν οι γάτες μου, με ένα γοητευτικό κομπλιμέντο, όταν ανοίγω ένα νέο παράθυρο.

Με θυμώνει οποιοδήποτε είδος αδικίας, όταν οι άνθρωποι κάνουν ανόητες ερωτήσεις ή δίνουν ανόητες απαντήσεις, αν κάποιος σπαταλάει τον χρόνο μου.

Τι συμβουλή θα δίνατε στον νεότερο εαυτό σας;

Μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας και τους άλλους και κρατήστε μέσα σας το δώρο της νιότης.


Angelika Fritzsche @angel.ceramics

Γεννημένη το1964 στο Wetzlar δίπλα στον ποταμό Lahn (Γερμανία).

Πάντα αγαπούσα τα χειροτεχνήματα, ακολούθησα τα βήματα του παππού μου και έγινα ξυλουργός.
Αλλά τα χρήματα δεν ήταν αρκετά και ήμουν αρκετά έξυπνη για να το αναγνωρίσω αυτό και να μελετήσω. Έτσι έγινα καθηγήτρια τέχνης και επίσης σπούδασα Γερμανική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της πατρίδας μου, αλλά αυτό δεν ήταν πραγματικά αυτό που ήθελα για μένα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είχα την πρώτη επαφή με κεραμικά.
Στην πραγματικότητα μου άρεσε τόσο πολύ που έκανα και ιδιωτικά μαθήματα. Φυσικά αυτό ήταν απλώς ένα χόμπι… αλλά ήταν ένα ισχυρό κίνητρο πίσω από την απόφασή μου να έρθω στην Ελλάδα.
Πρώτα έπρεπε να μου φτιάξω ένα σπίτι… γι ‘αυτό αγόρασα τη γη στο Σκουτάρι (1630 τετραγωνικά μέτρα), η οποία πίστεψα ότι μου ταιριάζει.
Ξεκίνησα με τον σύντροφό μου, Μάικλ, ο οποίος ήταν κλειδαράς. Χτίσαμε ένα μικρό εξοχικό σπίτι με τα χέρια μας ακριβώς κάτω από μια παλιά βελανιδιά. Αλλά η πείνα μου να μάθω καινουργια πράγματα με έφερε να μελετώ Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Σχεδίασα ένα νέο πέτρινο σπίτι με πύργο (στυλ Μάνης) και ξεκινήσαμε να το χτίζουμε με τη βοήθεια ενός Ισπανού, ενός Γερμανού και μερικών Πολωνών. Τότε άλλαξε η ζωή και επέστρεψα στη Γερμανία για 4 χρόνια… έκανα μαθήματα ξυλουργικής… αλλά τελικά, επέστρεψα!

Το εργαστήριο άλλαξε μορφές με την πάροδο των χρόνων και τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει χώρος κεραμικής τέχνης.
Είμαι χαρούμενη που ζω το όνειρό μου τώρα και κάθε μέρα μου αρέσει να ανακαλύπτω νέους τρόπους να δουλεύω τον πηλό και να τον μετατρέπω σε κάτι όμορφο…

Θα με βρείτε στο https://keramikon.weebly.com/