Την μάθαμε στην Ελλάδα το 2019, όταν, σε ηλικία 61 ετών και χωρίς προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, κέρδισε τον διαγωνισμό MasterChef στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκείνο το βράδυ μαγείρεψε συνταγές με έμπνευση από την Ελλάδα, σε έναν ιστορικό τελικό αποτελούμενο μόνο από γυναίκες.

Από τότε, την παρακολουθούμε να μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, να δημιουργεί καινούργιες συνταγές και να τις μοιράζεται μαζί μας, να ζει την κάθε στιγμή της ζωής της δημιουργικά και με αγάπη για αυτό που κάνει.

Της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις της για την ζωή εν μέσω πανδημίας, για τον ηλικιακό ρατσισμό που βιώνουν οι γυναίκες, για τα πράγματα που την θυμώνουν αλλά και αυτά που την κάνουν να χαμογελά, για την συνταγή που θα αφιέρωνε στις γυναίκες A40s. Και οι σελίδες ξαφνικά γέμισαν με δημιουργία, φύση, καλό φαγητό, αισιοδοξία, ομορφιά.

Την ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας έκανε!

The A40s

 

Περιγράψτε μας μια συνηθισμένη μέρα στην ζωή σας.

Ξεκινάω την ημέρα μου, δουλεύοντας στο laptop από το κρεβάτι μου για ένα δίωρο περίπου, πίνοντας τον ζεστό καφέ μου. Μου έκανε δώρο γενεθλίων ο άντρας μου μία κούπα που κρατάει τον καφέ μου ζεστό όλη αυτή την ώρα και έτσι πλέω σε πελάγη ευτυχίας! Γράφω τις συνταγές που δοκίμασα την προηγούμενη μέρα, ασχολούμαι με τα κοινωνικά δίκτυα, απαντώ σε mail κτλ. Κατόπιν, μπαίνω στην κουζίνα, είτε για να δοκιμάσω κι άλλες συνταγές είτε απλά για να μαγειρέψω. Βλέπετε, προσπαθώ να αναπληρώσω όλο το χαμένο χρόνο που δεν είχα τη δυνατότητα να μαγειρεύω όταν δούλευα στον τραπεζικό τομέα. Αν έχει καλό καιρό πηγαίνουμε με τον άντρα μου για έναν μακρινό περίπατο, και μετά πάλι στην κουζίνα μου. Αργά το απόγευμα παρακολουθώ μαθήματα μέσω zoom ενώ μία φορά την εβδομάδα διδάσκω η ίδια με τηλεεκπαίδευση μαγειρική σε φοιτητές του πανεπιστημίου. Μετά το βραδινό, συνήθως σταματάω την δουλειά γιατί έχω την ανάγκη να δω στην τηλεόραση κάτι που δεν απαιτεί πολλή σκέψη και να χαλαρώσω με τον John. Στο μεταξύ καταπληκτικά βιβλία που έχω αγοράσει πρόσφατα και έχουν θέμα το φαγητό, πως έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα και την κατεύθυνση που έχει πάρει, με περιμένουν να βρω το κατάλληλο χρόνο για τα διαβάσω!

Ο ιός Covid-19 έχει επηρεάσει την δουλειά και την ζωή σας; Σε ποιό βαθμό;

Και βέβαια έχει. Ακυρώθηκαν τόσα χαρούμενα πράγματα που είχα προγραμματίσει όπως παρουσιάσεις του βιβλίου μου, εκθέσεις βιβλίου, φεστιβάλ τροφίμων, γαστρονομικά ταξίδια που είχα συμφωνήσει – τόσο όμορφα πράγματα! Από την άλλη, όμως, μου έδωσε την ευκαιρία δημιουργήσω το πρόγραμμα Uni.Yum με μαθήματα μαγειρικής για φοιτητές Πανεπιστημίου, μου έδωσε το χρόνο να σχεδιάσω και να αρχίσω να γράφω το δευτερο μου βιβλίο και μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω Instagram lives με σεφ και ανθρώπους που θαυμάζω και υπό άλλες συνθήκες, δεν θα είχαν το χρόνο.

 Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Είμαι μία κλασική Υδροχόος πού πολλές φορές ο καλά προσγειωμένος Ταύρος σύζυγος μου προβληματίζεται να με καταλάβει. Μου καταλογίζει ότι αλλάζω θέμα πολύ γρήγορα και προχωράω μπροστά, ψάχνοντας πάντα για την καινούργια πρόκληση που θα με προσελκύσει. Έχοντας κληρονομήσει ισχυρές ηθικές αξίες γύρω από τη δουλειά, είμαι και σε κάποιο βαθμό εργασιομανής. Θέλω να πιστεύω πώς είμαι γενναιόδωρη και συμπονετική αλλά και ρομαντική. Πάντα ονειρεύομαι έναν κόσμο καλύτερο που όλοι είμαστε καλύτεροι, ευγενέστεροι, τόσο μεταξύ μας όσο και προς τον πλανήτη.

Ποιό θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμά σας;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα και ταυτόχρονα, το πιο σημαντικό επίτευγμα μου ήταν ο ρόλος της θετής μητέρας. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για τα τρία θετά παιδιά μου τα εγγόνια μου και ελπίζω να έχω συμβάλει λίγο και εγώ σε κάποιες από τις αξίες τους στη ζωή.

Έχετε πάρει ποτέ καταλυτικές για τη ζωή σας αποφάσεις, για παράδειγμα να φύγετε από την πατρίδα σας για να ζήσετε σε άλλη χώρα; Κι αν ναι, ήταν σχεδιασμένο καλά ή ήταν παρορμητική απόφαση; Τι έκβαση είχε; 

Το να παντρευτώ με τον πρώτο μου σύζυγο, πού ήταν Άγγλος, και να τον ακολουθήσω μακριά από το ιδιαίτερα δεμένο οικογενειακό μου περιβάλλον ήταν ένα τεράστιο βήμα για μένα. Δεν έγινε για τους σωστούς λόγους αλλά περισσότερο σαν αντίδραση στο να ακολουθήσω μία προδιαγεγραμμένη γραμμή. Έχω μία επαναστατική πλευρά στο χαρακτήρα μου, αλλά το να παντρεύεσαι κάποιον για να ξεφύγεις από οικογενειακές καταστάσεις είναι πάντα λάθος. Εκείνη την εποχή, δεν έβλεπα άλλη διέξοδο και ο Ίαν ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος που με δίδαξε πολλά πράγματα για τον εαυτό μου. Ήταν εξίσου δύσκολη η απόφαση οκτώ χρόνια μετά να χωρίσω και να παραμείνω στο Λονδίνο, μακριά από την οικογένειά μου. Ήταν κάτι που για το οποίο αγωνίστηκα πολύ να το αποφύγω ενώ συγχρόνως, πάλευα με τη σκέψη να μην πληγώσω κανέναν με αυτή την απόφασή μου – αλλά δεν το μετάνιωσα ποτέ.

Με τον Frank Roddam, δημιουργό του MasterChef

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση: τον ηλικιακό ρατσισμό βάσει φύλου. Πως πιστεύετε ότι αντιδρά ο κόσμος σε μια γυναίκα άνω των 40; Έχετε δει αλλαγές στην συμπεριφορά ή / και στις ευκαιρίες για εργασία;

Πιστεύω πως παίζει ακόμα μεγάλο ρόλο η εμφάνιση μιας γυναίκας στο πώς αντιμετωπίζεται, και καθώς η ηλικία αντανακλάται στην εμφάνιση, δυστυχώς, πολλές φορές είναι μεγάλο εμπόδιο. Οδηγεί επίσης συχνά σε δυσάρεστες και με άσχημο αποτέλεσμα ιατρικές επεμβάσεις, στις οποίες δεν θα έπρεπε να υποβαλλόμαστε προκειμένου να μας προσλάβουν για εργασία! Από τους άντρες αυτό δεν είναι απαιτούμενο!

Πολλές φορές ακούω αναφορά στη λέξη ενέργεια ή την απουσία αυτής, όσον αφορά γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό είναι μεγάλος μύθος γιατί νιώθω ότι έχω περισσότερη ενέργεια σήμερα από ότι είχα όταν ήμουν 20. Παρόλα αυτά, στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ζω , οι γυναίκες στον χώρο της εστίασης αντιμετωπίζονται με σεβασμό και δεν έχω συναντήσει  κανένα εμπόδιο μπαίνοντας σε επαγγελματικές κουζίνες. Και όσον αναφορά τον χώρο της συγγραφής βιβλίων, εκεί οι γυναίκες που γράφουν για το φαγητό προηγούνται κατά πολύ των ανδρών. Ως εκ τούτου, στον κόσμο του φαγητού τώρα, ούτε το φύλο ούτε η ηλικία μου αποτελούν εμπόδιο.

Αυτό βέβαια μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι είμαι περήφανη και για τα δύο και πιστεύω στον εαυτό μου οπότε η γλώσσα του σώματός μου και η συμπεριφορά μου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για απόρριψη. Και εδώ βρίσκεται ένα μάθημα για όλες μας. Πρέπει να πιστεύουμε περισσότερο στους εαυτούς μας και τις ικανότητες μας. Μου πήρε πολλά χρόνια για να το διαπιστώσω αυτό αλλά είμαστε όλοι πολύ ικανότεροι από αυτό που πιστεύουμε. Αυτό είναι και το μότο μου αυτή την εποχή. Πρέπει να ενδυναμώνουμε τους εαυτούς μας και η μία την άλλη! Μόλις πιστέψουμε εμείς οι ίδιες στην αξία μας, τότε αναγκαστικά θα ακολουθήσουν και οι άντρες!

Όταν συμμετείχατε στο MasterChef, νιώσατε οποιαδήποτε στιγμή ότι έγινε κάποια διάκριση λόγω ηλικίας, είτε από την ομάδα παραγωγής του MasterChef είτε στην αντιμετώπισή σας στα κοινωνικά δίκτυα;

Όχι, το BBC έχει πολύ ισχυρή πολιτική πάνω στα θέματα της διαφορετικότητας. Ακόμα και τώρα, όποτε  συμμετέχω σαν καλεσμένη –  κριτής στο παιχνίδι, μου στέλνουν ερωτηματολόγιο να συμπληρώσω πάνω σε αυτό το θέμα για την εμπειρία μου. Δεν αντιμετώπισα  απολύτως καμία διάκριση από οποιονδήποτε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού., Σίγουρα δε, δεν νιώθω καμία διάκριση στα κοινωνικά δίκτυα όπου έχω ακόλουθους από 7 έως σχεδόν 80 ετών, άντρες και γυναίκες.

Γνωρίζουμε πως έρχεστε κάθε χρόνο στην Κρήτη. Τι είναι αυτό που κάνετε αμέσως μόλις φτάσετε εκεί;

Πρώτα από όλα, θέλω να δω όλους τους συγχωριανούς μου. Είμαστε ένα μικρό χωριό οπότε αυτό είναι εύκολο, ένα καφεδάκι στο καφενείο του χωριού το τακτοποιεί μία χαρά! Μετά προσπαθώ να δω όσους γίνεται περισσότερους από την οικογένειά μου και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πρέπει να διώξω το αίσθημα ότι μου λείπουν. Τότε πια, κάνουμε με τον John βόλτες στην εξοχή. Θέλω να αναπνεύσω το φρέσκο αέρα της εξοχής, νιώσω τις ακτίνες του ήλιου πάνω μου, και να μαζέψω ό,τι έχει η φύση να μου προσφέρει εκείνη την εποχή του χρόνου. Μετά, έχουν σειρά οι αγορές τροφίμων και τα ψώνια γενικά.

Πείτε μας τρία πράγματα που σας κάνουν να χαμογελάτε και τρία πράγματα που σας θυμώνουν.

Αυτή την εποχή δεν χορταίνω να βλέπω τα μικρά αρνάκια να χοροπηδούν στην εξοχή, με κάνουν να χαμογελώ όπως όταν βλέπω τα πουλιά να κάθονται στο σύρμα έξω από το σπίτι μας στην Κρήτη. Να με φωνάζουν τα εγγόνια μου γιο-γιο (χαϊδευτικό του γιαγιά), με κάνει επίσης να χαμογελώ όπως και κάποια έξυπνα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα πράγματα που με θυμώνουν ειναι τα σκουπίδια στον δρόμοκαι οι θεωρίες συνωμοσίας, γιατί το βλέπω σαν άρνηση να κοιτάξει κάνεις για απαντήσεις που βρίσκονται μπροστά του ή και μέσα του ακόμα.Αν ρίξουμε το φταίξιμο αλλού τότε δεν χρειάζεται να κάνουμε εμείς κάτι για να βελτιώσουμε μια κατάσταση.  Και ενα τρίτο πράγμα που με θυμώνει ειναι ενα χαρακτηριστικό που οι Ελληνες εχουμε ιδιαίτερα έντονο που νοιώθουμε οτι οι άλλοι μας οφείλουν.  Οφείλουν να μας βοηθούν, να μοιράζονται τα αγαθά τους μαζί μας,  να μας εχουν φίλους….  Πιστεύω οτι ετσι χάνουμε την αξιοπρέπεια μας και επίσης δεν κανουμε κατι οι ίδιοι να βοηθησουμε τον εαυτό μας όσο περιμένουμε απο τους άλλους.

Ποιά συμβουλή θα δίνατε στον νεότερο εαυτό σας;

Πίστεψε περισσότερο στον εαυτό σου. Βγες έξω και πάλεψε για όλα αυτά που πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις.

Αν αφιερώνετε μία συνταγή σας στις A40s, ποια θα ήταν και γιατί;

Η εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτή μιας γυναίκας που ειναι πιθανά κουρασμένη αλλά σίγουρα γεμάτη, ικανοποιημένη από τα επιτεύγματα της ζωής της και της μέρας της, καθισμένη στο μπαλκόνι της με μία υπέροχη θέα, με ένα ποτήρι καλό, δροσερό λευκό κρασί, να απολαμβάνει ένα κομμάτι από το κέικ μου με σοκολάτα και κάρδαμο. Την διάλεξα γιατί μου έχουν πει πολλές γυναίκες ότι το λατρεύουν. Νομίζω ότι έχουμε δουλέψει αρκετά όλες μας και αξίζουμε τα καλύτερα!

Κέικ σοκολάτας με καφέ και κάρδαμο με μια ganache λευκής σοκολάτας και τριαντάφυλλου

Έφτιαξα μια τάρτα σοκολάτας με κάρδαμο και την σερβίρισα με παγωτό λουκούμι τριαντάφυλλο και «χώμα» Ελληνικού καφέ, για ένα δείπνο που φιλοξένησε το MasterChef για εμπόρους και ειδήμονες μπαχαρικών – και το επιδόρπιο ήταν μεγάλη επιτυχία. Αυτή τη φορά, σκέφτηκα ότι θα ενσωματώσω όλες αυτές τις γεύσεις σε ένα κέικ για να γιορτάσω τη Διεθνή Ημέρα Κέικ Σοκολάτας.

Εάν δεν έχετε ελληνικό καφέ, χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα καφέ φίλτρου στον οποίο, ενώ εξακολουθεί να είναι ζεστός, προσθέστε τους θρυμματισμένους λοβούς κάρδαμο και αφήστε να κρυώσει πριν τον σταγγίσετε

Υλικά (για 8 άτομα)

160 γρ. αλεύρι

160 γρ. λευκή ζάχαρη

50 γρ. κακάο

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

¼ κουταλάκι αλάτι

50 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι

75ml πλήρες γάλα

100ml ελληνικός καφές

6 λοβοί κάρδαμο, θρυμματισμένοι

150 ml φυτικό λάδι

1 μεγάλο αυγό

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

Λίγο βούτυρο για την φόρμα κέικ

Για τη ganache

100ml κρέμα γάλακτος

200 γραμμάρια λευκής σοκολάτας

Μερικές σταγόνες ροδόνερο

Λίγες σταγόνες χρώμα φαγητού, ροζ

 

Εκτέλεση

Ξεκινήστε φτιάχνοντας τον ελληνικό καφέ. Σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε 200 ml νερό, 2 ½ κουταλιές  του γλυκού σκόνη ελληνικού καφέ και τους θρυμματισμένους λοβούς κάρδαμο. Ζεστάνετε αργά και αφαιρέστε από τη φωτιά ακριβώς μόλις αρχίσει να παίρνει βράση. Ρίξτε τον καφέ σε ένα φλιτζάνι ή ένα ποτήρι και αφήστε να κρυώσει και να καθίσει το ίζημα. Όταν ο καφές έχει κρυώσει, αφαιρέστε το καιμάκι και πάρτε προσεκτικά 100 ml καθαρού καφέ.

Προθερμάνατε το φούρνο στους 180ο C.

Βουτυρώστε μια φόρμα κέικ και πασπαλήστε με  20 γραμμάρια κακάο έτσι ώστε να πάει παντού.

Σε ένα μπολ κοσκινήστε το αλεύρι, την ζάχαρη, τουπόλοιπ κακάο, το baking powder, την σόδα και το αλάτι.

Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ χτυπήστε το αυγό και προσθέστε τα υπόλοιπα υγρά υλικά. Χτυπήστε ελαφρά με ένα ηλεκτρικό μίξερ. Θα πρέπει να έχετε ένα απαλό, αφράτο υγρό. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα συστατικά στο μπολ και χτυπήστε ελαφρά για ένα λεπτό για να τα ενσωματώσετε πλήρως.

Αδειάστε το μείγμα στην φόρμα και ψήστε για 40 λεπτά. Ελέγξτε αν είναι έτοιμο, βάζοντας ένα μαχαίρι στο κέικ (πρέπει να βγει καθαρό). Αφούκρυώσει για λίγα λεπτά, γυρίστε ανάποδα σε μια βάση κέικ.

Για να φτιάξετε τη ganache, φέρετε την κρέμα σε σημείο βρασμού σε μια κατσαρόλα και αφαιρέστε από τη φωτιά. Αδειάστε τη λευκή σοκολάτα στην καυτή κρέμα και αφήστε την να παραμείνει για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να μαλακώσει Ανακατέψτε καλά και προσθέστε λίγο ροδόνερο σιγά-σιγά δοκιμάζοντας παράλληλα και τέλος, μερικές σταγόνες ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αφήστε τη ganache να κρυώσει λίγο και ρίξτε την πάνω από το κέικ σοκολάτας με ένα κουτάλι. Διακοσμείστε με μερικά φρέσκα ή αποξηραμένα ροδοπέταλα εάν έχετε.


BIOGRAPHY

Irini Tzortzoglou is a celebrity chef, author, business woman and motivational speaker. Both Irini’s talent and fire for cooking has led to a breadth of challenging work projects – from appearing and winning MasterChef 2019 and shooting Instagram Live videos with Michelin Star celebrities, to lecturing at universities and authoring her own cookbooks.

Irini won UK Masterchef in 2019 by wowing the judges with her signature red mullet with squid risotto, griddled rosemary lamb chops, and handcrafted hazelnut baklava and fig leaf ice cream. That year, the champion chef also held a culinary retreat at a 5-star hotel in Crete her home.

In 2020, Irini published her first cookbook with Headline, Under the Olive Tree: Recipes from my Greek Kitchen. She is currently working on the copy for her second book, which is due spring 2022.

Irini has recently helped develop recipes for a brand of Greek feta – a true cheese lover!

A little closer to home – Irini now delivers cooking and nutrition classes to culinary enthusiasts at Cumbria University. The classes, called UNI.YUM, focus on ensuring university students prepare for, cook, and eat beautifully balanced meals while creating minimal waste, whilst discovering the mental and emotional benefit of own cooking.

When she’s not wowing uni students with her resourceful approach to food shopping and cooking, Irini is inspiring the public by regularly being published and appearing in the media as well as appearing on the BBC.  Irini is also the darling of the Greek media, often interviewed for TV and press in Greece but also the US, Australia and Canada.  She has over 15k followers through social media and other channels.

Irini was born in a small village on the island of Crete, where the food heritage stems right back to the Minoan civilisation.

From a young age, she loved to explore the traditional Greek flavours of wild ingredients that grew on her doorstep – and she admired how they were always fresh, wholesome, and readily available.

Irini quickly learned how to forage for food and eventually grew her own, too; her hunter-gatherer activities are huge inspirations to the way she cooks today.

While living on the island, she also became potently aware that our shopping and cooking behaviours affect the planet.

Irini makes a conscious effort to choose local, avoid wastage, and to use where possible environmentally friendly options to assist her cooking.

Her heritage really is in the eye of her cooking – this is evident by the use of wine, cheese, herbs, fruits, filo, succulent seafood and abundance of juicy meats in her dishes.

Irini’s degree in Art, Architecture and Design from Kingston University has a lot to do with the artistic flair and daring displays of aesthetics you’ll see in her dishes.

Though it was her upbringing and family which inspired her to enter MasterChef, one could argue it was her creativity and ability to present food as art which earned her the winning status!

Irini is also a trained olive oil sommelier and enjoys informing on the health and flavour benefits of extra virgin olive oil.

Irini regularly has produced cooking videos for two charities – Kids on the Green and Royal Voluntary Service.  She has been recently appointed an ambassador of Slow Food UK and is working with a leadership expert in creating food-centred corporate retreats to help people in business re-connect and re-energize for the post-Covid era.

Irini is currently working with a villa holiday specialist to offer culinary weeks in Crete in Summer 2021 and with a top hotel operator to do the same in Corfu in the Autumn.

When she has spare time she loves walking in the beautiful Lake District where she lives.

Before she became a competition-winning chef, Irini spent 30 years in the banking industry

For more information on Irini visit:

www.irinicooks.com

Instagram: Irini Tzortzoglou & Uni.Yum

Facebook: Irini Tzortzoglou

Twitter: IriniTzo